Geschiedenis van Yale

Yale is één van de oudste internationale merken in de wereld en één van de best gekende namen in de vergrendeling industrie. De Yale geschiedenis legt belangrijke innovaties vast die niet alleen de evolutie van Yale, maar de hele vergrendelings industrie kenmerkt.

Het begin

Yale's roots liggen in het koloniale America.
In de 19e eeuw besloot de familie Yale te emigreren naar de Nieuwe Wereld van Noord Wales. Enkele jaren later, ongeveer in 1840, begon Linus Yale Sr., in zijn Yale Lock Shop in Newport, New York, met het ontwerpen en vervaardigen van een serie innovatieve en hoog beveiligde sloten. Hij specialiseerde zich in dure, handgemaakte bank sloten.

Pioneer innovatie

Linus Yale Sr.'s zoon sloot zich aan bij het bedrijf van zijn vader in 1850 en perfectioneerde en patenteerde de pin timbler cilinderslot van zijn vader. Als gevolg hiervan werd hij beschouwd als de vergrendeling expert van zijn tijd. In 1862 introduceerde Yale Jr. het Monitor Bank Slot,  deze sloten zijn nu de standaard combinatiesloten in heel USA.

Yale Jr.

Ook was Yale Jr. aan het experimenteren met een slot dat gebaseerd was op een mechanisme dat gebruikt werd door de oude Egyptenaren, 4000 jaar geleden. In 1861 en 1865 kende hij eindelijk succes in het creëeren van een patent op zijn belangrijkste uitvinding - het Yale cilinder slot. Yale Jr. veranderde de vergrendeling industrie voor altijd met deze baanbrekende uitvinding. 

Wereldwijde uitbreiding

Vertrouwd op Yales patent, Yales uitstekende naam en enorme vindingrijkheid richte in 1868 Yale Jr. samen met zijn collega Henry Towne het Yale & Towne bedrijf op. In die tijd bestond het bedrijf uit 35 werknemers. Het bedrijf groeide en het werkterrein werd verbreed met handbediende hefwerktuigen, batterij gestuurde platform vrachtwagens en in 1879 werd de lijn van hangsloten geïntroduceerd. Yale & Towne kocht Norton deursluiters bedrijf en H. en T. Vaughan Ltd. 

In de vroege 20ste eeuw breidde het bedrijf wereldwijd uit en had meer dan 12.000 werknemers in dienst. Gedurende de 20ste eeuw hebben aankopen, overnames en samenwerkingsverbanden met merken zoals Guli, Chubb Locks, Parkes and CE Marshall Yale wereldwijd bekend gemaakt.  

In augustus 2000 werd Yale gekocht door ASSA ABLOY Groep en is sindsdien een belangrijk onderdeel van de wereldwijde marktleider in Door Openings Solutions.

Linus Yale Jr. veranderde de vergrendeling industrie voor altijd met zijn baanbrekende uitvindingen, maar meest van al met zijn Yale cilinderslot uitvinding. "