De geschiedenis van Yale

Yale is één van de oudste internationale merken in de wereld en één van de bekendste namen in de slotenindustrie. De geschiedenis van Yale legt belangrijke innovaties vast die niet alleen de evolutie van Yale, maar de hele vergrendelingsindustrie kenmerkt.

Het begin
Yale's roots liggen in het koloniale Amerika. De familie Yale besloot vanuit Noord-Wales te emigreren naar de Nieuwe Wereld. Enkele jaren later, ongeveer in 1840, begon Linus Yale Sr. met het ontwerpen en produceren van een serie innovatieve en kwalitatief hoogstaande sloten in zijn Yale slotenwinkel in Newport, New York. Hij was gespecialiseerd in dure, handgemaakte banksloten.

Pionneer innovatie
In 1850 sloot de zoon van Linus Yale Sr. zich aan bij het bedrijf van zijn vader. Hij perfectioneerde en patenteerde het cilinderslot van zijn vader en werd beschouwd als de vergrendelingexpert van zijn tijd. In 1862 introduceerde Yale Jr. het Monitor Bank Slot.  Dit zijn nu standaard combinatiesloten die verkrijgbaar zijn in heel de Verenigde Staten.

Yale Jr.
Yale Jr. was daarnaast aan het experimenteren met een slot dat gebaseerd was op een mechanisme dat zo'n 4000 jaar geleden gebruikt werd door de oude Egyptenaren. Toegekende octrooien zorgden er in 1861 en 1865 eindelijk voor dat Yale succes kreeg in het creëren van zijn belangrijkste uitvinding - het Yale cilinderslot. Yale Jr. veranderde de vergrendelingsindustrie voor altijd met zijn baanbrekende uitvinding. 

Wereldwijde uitbreiding
Vertrouwend op Yales patenten, Yales uitstekende naam en enorme vindingrijkheid richtte Yale Jr. in 1868 samen met zijn collega Henry Towne het bedrijf Yale & Towne op. Ze startten op dat moment met 35 werknemers.

Het bedrijf groeide en het werkterrein werd verbreed met handbediende hefwerktuigen, batterij gestuurde platform vrachtwagens en de introductie van een lijn hangsloten in 1879. Yale & Towne kocht het berijf Norton's deursluiters en H. en T. Vaughan Ltd.                                                                                                                                                                    
In de vroege 20ste eeuw breidde het bedrijf wereldwijd uit en had het al meer dan 12.000 werknemers in dienst. Gedurende de 20ste eeuw hebben aankopen, overnames en samenwerkingsverbanden ervoor gezorgd dat  Yale wereldwijd bekend werd.

In augustus 2000 werd Yale gekocht door de ASSA ABLOY Groep en maakt het sindsdien een belangrijk onderdeel uit van de wereldwijde marktleider in oplossingen in deuropeningen.